2011. október 27., csütörtök

Sütőtökös-habcsókos kalács


















Azt hiszem, Évi barátnőm most megveregetné a vállamat, ez a kalács ugyanis a maradékok felhasználására született. Persze az is igaz, hogy alig vártam, és egy kicsit rá is segítettem, hogy pont olyan maradékok legyenek, amiből ezt a kalácsot össze tudom hozni, ugyanis régóta motoszkált már a fejemben a gondolata.
Fánkot sütöttem, kimaradt egy csomó tojásfehérje, előző nap pedig sütőtökös krumplipürét készítettem köretnek, abból is maradt valamennyi. És maradt egy szelet sült tök is.
A szép narancssárga püréből összeállítottam egy kalácstésztát, a tojásfehérjéből és a sült tökből pedig egy habcsók tölteléket, amit persze némi csokoládéval is megtoldottam.
A végeredményről csak annyit, hogy az én drága gyermekeim tudják, hogy fotózás előtt nincs kóstolás, ennek ellenére ebből alig tudtam a sarkát megmenteni, még melegen tolták befelé. Így nem is sikerült olyan képet készítenem, amit szerettem volna.

Hozzávalók:

  • 550 g liszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 150 g sütőtökös burg. püré
  • kb. 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg olv. vaj
A vaj kivételével az összes hozzávalót a kenyérsütőgépbe készítettem és elindítottam a dagasztás programot. A vajat csak a dagasztási idő második felében adagoltam a tésztához. Figyelni kell, mert könnyen lágyul a püré miatt. Ha szükséges kevés lisztet, vagy kevés tejet lehet még adagolni hozzá. A lényeg, hogy szép, hólyagos kalácstésztát kapjunk. Kikapcsolt gépben kelesztettem duplájára.
Enyhén lisztezett felületre borítottam és ujjnyi vastag téglalapra nyújtottam. Itt mondjuk elkövettem egy hibát, mert menet közben meggondoltam a formázást, és az új ötlethez jobb lett volna, ha két darabba vágom és külön-külön nyújtom ki a tésztát.
Töltelék:
  • 3 db tojásfehérje
  • csipet só
  • 1 tk. vanília eszencia
  • 100 g cukor
  • 100 g sült sütőtök 
  • 70 g csokoládé
  • 100 barnacukor
  • 1 narancs reszelt héja
A töltelékhez először a csokoládét késíztettem el. Késes aprítóba mértem a barna cukrot, hozzáadtam a feldarabolt csokoládét és a narancs reszelt héját. Összeaprítottam. Ha netán maradna ki, vagy többet készítünk belőle, akkor kiváló forrócsokoládé alap lehet.
A tojások fehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény, fényes habbá vertem. Hozzáadtam a vaníliát és a sült sütőtököt, összeforgattam. 
A kinyújtott tésztára kentem a habot, tetejére szórtam a csokoládét. 

A tésztát feltekertem, pont mint a beiglit, és egy éles késel hosszában kettévágtam. Ezt már jó, ha a sütőpapíron végezzük el, mert úgy könnyebb lesz átcsúsztatni a tepsire. 


A két fél tésztát kifordítottam, hogy a vágott felük nézzen felfelé. A két tésztadarabot összefontam. Mivel én egy darabban hagytam a tésztát elég nehéz volt kezelni, nem is tudtam szépen formázni, de így kellene kinéznie, mint ITT.
Vagy, ha ez túl macerás, lehet EZT a formázást is választani.
A tésztát a sütőpapír segítségével áthúztam egy sütőlemezre és hagytam, hogy ismét megkeljen. Mx. 20-30 perc elég már neki. A sütőt ezalatt előmelegítettem 180 fokra.
30 perc alatt sült készre.

Ha nincs kimaradt sütőtökös burg. püré, semmi pánik. Ezzel a tésztával is el lehet készíteni, természetesen a csokoládé kihagyásával.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta ! Az hogy a gyermekeid még frissen kóstolgatták az már egy garancia hogy nagyon finomra sikerűlt!

fevi írta...

Váll megveregetve!!! Isteni lehet, de jó lenne megkóstolni. Lopom az ötletet!!! millió puszi innen Nektek!!!

Bianka írta...

Nem csak guszta, de az íze is isteni lehet

Blogkonyha írta...

Csoda kalács! Nagyon finom lehet!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Előttem már annyian dícsérték az oldaladat és a munkáidat, hogy bármit is írnék már elcsépelt lenne, ezért csak annyi, hogy én is gratulálok hozzá. Engem is megfertőztél! :)
Nem ehhez a bejegyzéshez kapcsolódik, de egy kérdésem lenne. A croissannál írtad, hogy a megformázott tésztát a hűtőben keleszted egy éjszakán át. Más kelttésztánál is működhet ez a módszer, mondjuk zsemlénél, kenyereknél? Minden nap jó lenne friss péksütit csomagolni uzsinak, de reggel munkába indulás előtt ezt nem tudom kivitelezni, ezért arra gondoltam ha kész a tészta reggel csak kiveszem a hűtőből és míg készülődünk ő szépen megsül! :) Mit gondolsz erről a módszerről?
Köszönöm!

Medora írta...

Nagyon bejött ez a sütőtök. Gyönyörűen tálaltad.

Névtelen írta...

Nagyon szépek a legújabb kalács-csodák is. Készül-e újabb mézeskalács-csodákkal idén adventkor is? Már alig várjuk az ünnepek során megvalósítható ötleteket. Sok örömöt a csodák kingondolásához és megvalósításához. Karib

Névtelen írta...

Marcsi! szuper, hogy a tökkel ennyi mindent lehet készíteni! tetszik ez is, nagyon! Ügyi vagy! :)