2012. május 5., szombat

Kecskesajtos kelt csigák

Néhány hete fedeztem fel a helyi piacon, a tejpiac részlegen, hogy egy hölgy házi kecskesajtot árusít. Mivel elég erős fenntartásaim vannak a kecskével kapcsolatban, egy ideig csak nézegettem, gusztáltam a sajtokat, de végül győzött a kíváncsiságom és vásároltam belőle. Egy köményes és egy petrezselymes landolt elsőként a kosaramban. Este vacsorához terítettem és a sajtokat is az asztalra tettem. Nem mondtam meg a fiúknak, hogy kecsketejből készültek, tudtam, hogy kapásból elutasítanák, csak annyit árultam el, hogy friss házi sajtok.
Talán mondanom sem kell, hogy a sajtok pillanatok alatt eltűntek, az óvatos kóstolás után mindannyian rávetettük magunkat, nem győztünk betelni a lágy, krémes finomsággal. Nekem vékonyra szelt rozskenyérre kenve, paradicsom karikákkal megrakva volt az igazi, de a nagyobb fiam csak önmagában ette.
A sajtból most már szinte mindig van itthon és tegnap elérkezett az idő, hogy valami kelttésztában is próbát tegyek vele. Spárgakrémlevest főztem, mellé képzeltem el mini kecskesajtos csigákat. A csigucik fantasztikusak lettek, vendégváró falatoknak, borkorcsolyáknak is kiválóak lennének.
Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 közepes méretű burgonya
  • 1 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • kb. 1 dl író (helyette jó a joghurt vagy csak víz is)
  • 2 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • kb. 140 g friss, lágy kecskesajt (petrezselymeset használtam)
  • egy ek. tejföl
  • só, bors
A burgonyát meghámozzuk és annyi vízben ami épp ellepi puhára főzzük. Kihűtjük, majd a levében összetörjük egy villával. A lisztet a dagasztógépbe mérjük, közepébe öntjük a kihűlt burgonyát, a sót, az olajat, rámorzsoljuk az élesztőt és annyi írót adunk hozzá, amivel pizzatészta keménységű tésztát tudunk dagasztani. Letakarjuk a tálat és kb. 30 percig hagyjuk pihenni.
A töltelékhez a friss, krémes kecskesajtot összetörjük, sóval, borssal ízesítjük és kevés tejföllel kikeverjük. Ha natúr a sajt, friss zöldfűszert, pl. kaprot, petrezselymet, de akár fokhagymát is adhatunk hozzá.
A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük mint a bejglit. Éles késsel felszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Kb. 20 percig ismét pihentetjük, ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy egész tojást felverünk és megkenjük vele a megkelt csigákat.
Kb. 12-15 perc alatt pirosra sütjük.




8 megjegyzés:

Farci írta...

Guszta csigucik lettek! :))

Zenzen írta...

Isteninek néz ki... Valamiért mingid miután elolvasok tőled recepteket, éhes leszek ;)

Jutka írta...

A napokban gondolkodtam el az előítéleteimen a kecskesajt iránt nem találok magyarázatot rá. Most már, miután kóstoltam és tanúsíthatom valóban isteni, kipróbálom minden lehetséges elkészítési módon.
Várom a jobbnál jobb recepteket:)))

Tamás írta...

20 évesen még olyan pattanásaim voltak, hogy ihaj, nagyon problémás volt, nem tudtunk vele mit kezdeni, mindent kipróbáltunk. Aztán egyszer csak tapasztalati úton rájöttem, hogy tehénsajttól, tehéntúrótól volt ez, amit nagyon sajnáltam, mert a túrót is, sajtot is szerettem. Azóta semmit sem vagyok hajlandó megenni, amiben tehénsajt van. Ma, 38 évesen még mindig rémálom.
Na de!!!! Amiért leírtam mindezt, kecskesajtból annyit ehetek, amennyi belém fér, semmi bajom nem lesz tőle :)
Hátha másnak is segít.

Névtelen írta...

Szia,

megkérdezhetem, milyen típusú dagasztógéped van:

Előre is köszönöm.

Limara írta...

Van egy Panasonic kenyérsütőgépem és egy Bosch gépem:
http://limarapeksege.blogspot.com/2008/12/bosch-profi-mixx-46-jzusktl.html :)

Mitzi von Küche írta...

Melyik piacon lehet kapni ezeket a kecskesajtokat /á la Babette?/ ?

Limara írta...

A makóin...:)