2012. július 4., szerda

Fűszeres, csicseriborsós lepénykenyér

















Ez az elviselhetetlen kánikula kiütött, ha nem lennének itthon a gyerekek nem főznék semmit. De itthon vannak, ami egyrészt nagyon jó, másrészt viszont ott a kérdés, hogy mit főzzek. Csakis gyors, viszonylag könnyű ételekben gondolkodom. A héten volt már mindenféle hideg gyümölcsleves, hideg uborkakrémleves, sárgabarackos gombóc, és grillezett csirkemell is.
Ma falafelre gondoltam, azaz csicseriborsó fasírtra, ami pitakenyérbe tömködve a legfinomabb, de még érvényben van a sütőhasználati tilalom. Így aztán készítettem hozzá lepénykenyeret, és ha már kéznél volt a csicseriborsó és a közel-keleti fűszerek, azokból is tettem a tésztájába.
Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér tönkölyliszt (vagy kenyérliszt)
  • 20 dkg kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • 1/2 tk.őrölt római kömény
  • 1/2 tk. őrölt korriander
  • 3 ek. olívaolaj
  • 170 g főtt csicseriborsó villával összetörve
  • 150 g joghurt 
  • kb. 2 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
Az összes hozzávalót a dagasztógép táljába mértem. A vízből egy keveset visszatartottam, azt csak akkor  kell a tésztához adni, ha a dagasztási idő második felében is keménynek tűnik. Ugyanis ahogy folyamatosan dolgozza a dagasztószár a tésztába a csicseriborsót, az úgy fog lágyulni. 


Alacsony fokozaton 2 percig, majd a nagyobb sebességen kb. 10 percig dolgoztattam a gépet.
A tálat letakartam és 30 percre félretettem.
Ezután a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam. 8 egyforma darabba vágtam, gömbölyítettem és letakarva ismét hagytam tíz percig pihenni.
Egy nagy, 28 cm átmérőjű serpenyőt szárazon felmelegítettem.
Jó vékonyra nyújtottam az első tésztagombócot, majd a forró serpenyőbe dobtam. Kb. 2 perc alatt pirosra sül az alja, a tetején pedig szép nagy hólyagok jelennek meg. Ezután megfordítottam, majd a másik oldalát is megsütöttem, ennek már kevesebb idő kell.
A kisült lepényeket egy tiszta konyharuhára szedtem egymás tetejére, hogy puhák maradjanak.


7 megjegyzés:

eva1 írta...

jajj de jó kis recept ez is!!! köszi!

vatikati írta...

Imádom a csicseri borsót, sajnos felénk nem lehet venni sehol. Biztos meg fogom próbálni ezt a lepénykenyeret,majd bagóca nélkül :)

Norcsi írta...

Nem nagyon szeretnék reklámot csinálni, de nekem a múltkor Aldiban sikerült csicseriborsót vennem. Az már nagyon sok helyen van. És finom is volt. Ezt a receptet tuti kipróbálom, nagyon jól hangzik :)

Süli Mónika írta...

Már alig várom, hogy beleharaphassak.
Köv. héten a Balcsin nyaralunk, biztosan elkészítem vacsorára.
Köszi a receptet! :))

Mangu írta...

Limara, szerinted teflonlapos, olyan "rácsukós" grillsütőben is lehet lepényt sütni? Múltkor az erkélyen berendeztünk egy kis "nyári konyhát", sütöttünk rajta csevapot. Gondolom amíg forró a lap, megsülne rajta a lepény is köretnek. Vagy nem jó olyanra rakni, ha a kisült zsiradéktól ragacsos a lap?

Ildikó írta...

Én is sárgaborsóval fogom kipróbálni, mert kipróbálom az tuti

Andika írta...

Limara, ez isteni :) Ma este megcsináltam és elvarázsolt :) Készítettem hozzá még egy pestós joghurt mártogatóst- szuper vacsora lett.